ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNIVERSİTESİ ULUSLARARASILAŞMA POLİTİKASI
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), uluslararasılaşma politikasını; akademik mükemmeliyet, kültürel çeşitlilik ve küresel iş birliklerini esas alan bütüncül ve sürdürülebilir bir strateji çerçevesinde şekillendirmektedir. Bu doğrultuda; öğrenci ve personel hareketliliği, uluslararası ve disiplinler arası iş birlikleri, araştırma faaliyetleri, müfredatın uluslararasılaştırılması, sivil katılım projeleri ile uluslararası öğrenci ve akademisyen değişimi gibi alanlar politika kapsamında önceliklendirilmektedir.
ASBÜ, öğrenci ve akademik personelinin uluslararası hareketliliğini teşvik etmekte; değişim programları aracılığıyla mensuplarının küresel ölçekte deneyim kazanmalarını desteklemektedir. Üniversitemiz; dünyanın saygın yükseköğretim kurumları, araştırma merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak akademik programlar, bilimsel araştırma projeleri ve değişim faaliyetleri geliştirerek güçlü, sürdürülebilir ve karşılıklı faydaya dayalı iş birlikleri kurmayı hedeflemektedir. Uluslararasılaşmanın yükseköğretimde kalite güvencesinin önemli bir unsuru olduğunun bilincinde olarak bu çerçevede kapasite geliştirmeyi teşvik eden, ilgili tüm paydaşlara katma değer sağlayan ortaklıklar tesis etmeye önem vermektedir. Üniversitemiz ayrıca, hareketlilikte kaliteyi güvence altına almak amacıyla müfredat uyumunu sağlama ve karşılıklılık ilkesine bağlı kalma yönünde kararlılıkla çalışmaktadır.
ASBÜ, uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin Üniversiteye kazandırılmasını; akademik topluluğun çeşitlenmesi, kültürel zenginliğin artması ve uluslararası akademik ortamın güçlendirilmesi açısından stratejik bir hedef olarak görmektedir. Bu doğrultuda, uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin Üniversite bünyesinde yer almaları, en az öğrencilerimizin ve personelimizin yurt dışı deneyimleri kadar önem arz etmektedir. İngilizce konuşulan ve uluslararası niteliklere sahip bir kampüs ortamı oluşturma hedefi doğrultusunda ASBÜ, uluslararasılaşmayı kurumsal kalite güvencesinin temel göstergelerinden biri olarak kabul etmektedir. Uluslararası projelere etkin katılımı, akademik yayınların niteliği ve görünürlüğünü artırmanın yanı sıra araştırma çıktılarının küresel ölçekte etki üretmesini sağlayacak biçimde teşvik etmektedir.
ASBÜ, öğrencilerini küresel iş gücü piyasasında rekabet edebilir, çok dilli ve kültürlerarası iletişim becerilerine sahip bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda, yabancı dil öğretiminde uluslararası standartlara ulaşmayı; çok dilli eğitim programları geliştirmeyi ve uygulamayı öncelikli hedefleri arasında konumlandırmaktadır.